MedCom & Sundhedsdatanettet
Du kender måske ikke MedCom og Sundhedsdatanettet. Til gengæld har du næsten med garanti draget nytte af deres ekspertise og daglige arbejde med at udveksle danskernes sundhedsdata.
Måske har du fået foretaget en blodprøve, der er blevet analyseret på et sygehuslaboratorium hvorefter laboratoriesvaret er lagt på sundhedsjournalen. Eller måske har du blot været ved læge og efterfølgende apoteket for at hente receptpligtig medicin.
Det danske sundhedsvæsen udveksler data for titusinder af mennesker hver eneste dag. Mellem læger, hospitaler, kommuner, apoteker og private klinikker. Parter, der alle er tilsluttet Sundhedsdatanettet.
MedCom, der ejes af Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, er ansvarlige for dette netværk, og er dermed den digitale rygrad i det danske sundhedsvæsen.
Uden et velfungerende netværk til transport af sundhedsdata ville simple ting som at ordinere medicin tage længere tid og koste meget mere.
Det rette miks af ITIL og agilitet
Netic har været en del af MedComs driftspartnerlandskab siden 2009, hvor Netic efter EU-udbud kom ind som underleverandør til en af Danmarks større netværksvirksomheder, der står for den fysiske infrastruktur.
Netics rolle i driften af Sundhedsdatanettet er desuden vokset undervejs - fra blot at være underleverandør, til at have indtaget en mere central rolle.
Større krav fordrer det rette mindset
Tiden står ikke stille – ej heller for MedCom. Sikringen af danskernes sundhedsdata har altid været i højsædet. Men de senere år er problemstillingen blevet mere aktuel, da trusselsbilledet har ændret sig samtidig med at nye forordninger stiller større krav. Derfor skal Netic til stadighed bevare sin agilitet og arbejde for at være på forkant med udviklingen.
MedCom VDX
MedCom ejer ud over Sundhedsdatanettet også systemet Videoknudepunktet – også kaldet MedCom VDX. Videoknudepunktet er en fællesoffentlig infrastruktur, der muliggør video som integreret del af det fællesoffentlige sundhedsarbejde.
MedCom VDX fik øget aktualitet i forbindelse med Coronakrisen i foråret 2020, da det i samarbejde med sundhedsmyndighederne, Danske Regioner og de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) blev besluttet, at Videoknudepunktet skulle understøtte videokonsultationer mellem alle danske patienter og deres praktiserende læger. Dette sker gennem app'en Min Læge, der er udviklet af Trifork med Netic som driftsoperatør fra vores egne datacentre i Aalborg.
Forinden lanceringen af videokonsultationer skulle Videoknudepunktet igennem en større hardware-opgradering, nødvendiggjort af det potentielt meget store antal af samtidige videokonsultationer. Da Videoknudepunktets infrastruktur allerede er placeret i Netics datacentre, var det naturligt at det blev Netic, der varetog denne opgave. På grund af Coronakrisen var der en kort deadline på opgraderingen, som Netic til trods herfor, lykkedes godt med.